Τοπικά προϊόντα

Προϊόντα μετά την πρώτη μεταποίηση

Παραγωγή τοπικών εδεσμάτων και παραδοσιακών προϊόντων όπως είναι τα ζυμαρικά. Οι πρωτοβουλίες Γυναικείων Συνεταιρισμών, οι περισσότεροι από τους οποίους χρηματοδοτήθηκαν στο πλαίσιο του Leader καθώς και άλλων μικρών βιοτεχνικών επιχειρήσεων, συνεισφέρουν στην παραγωγή τοπικών εδεσμάτων και παραδοσιακών προϊόντων όπως είναι τα ζυμαρικά.

Προϊόντα Κρέατος

Η περιοχή έχει ένα αξιόλογο ζωικό κεφάλαιο στα ζώα κρεο-παραγωγής. Η χοιροτροφία ως παραγωγικός κλάδος συμμετέχει με 16% περίπου στην ακαθάριστη αξία της ζωικής παραγωγής ενώ παράλληλα το 85% περίπου της χοιροτροφίας στους νομούς Άρτας και Πρέβεζας είναι συγκεντρωμένο στη λεκάνη του ποταμού Λούρου και της γύρω περιοχής των λιμνοθαλασσών.

Αλιεύματα

Στον Αμβρακικό ζουν και αναπαράγονται τουλάχιστο 33 είδη ψαριών. Η περιοχή της Πρέβεζας και ειδικότερα ο Αμβρακικός και οι γειτονικές λιμνοθάλασσες είναι πλούσιες σε ψάρια. Στον Αμβρακικό ζουν και αναπαράγονται τουλάχιστο 33 είδη ψαριών. Στο δυτικό κυρίως τμήμα του Αμβρακικού κόλπου λειτουργεί ένας μεγάλος αριθμός μονάδων εκτροφής ιχθυών με κύρια εκτρεφόμενα είδη την τσιπούρα και το λαβράκι. Μικρό ποσοστό παραγωγής αντιπροσωπεύει η χιόνα και το φαγκρί. Στον Αμβρακικό επίσης αναπαράγεται η ενδημική γαρίδα Penaeus Keranthurus ενώ στη θέση επεξεργασίας «Νταλιάνι» της Λάσκαρας πραγματοποιείται ο παραδοσιακός τρόπος ψαρέματος της Μπάφας (θηλυκός κέφαλος) απ' όπου παράγεται το αυγοτάραχο. Το αυγοτάραχο παρασκευάζεται από τα τέλη Αυγούστου και μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου και συνήθως συσκευάζεται σε μπαστούνια κεριού. Η συνολική ετήσια παραγωγή δεν υπερβαίνει τα 500 κιλά. Παράλληλα, σε μονάδες της περιοχής του ποταμού Λούρου και της Κόνιτσας παράγεται η καπνιστή πέστροφα.

Είδη χειροτεχνίας / Λαϊκής τέχνης

Παραδοσιακά είδη τέχνης και υφαντά, πλεκτά χειρός κατασκευασμένα με παραδοσιακές τεχνικές όπως αργαλειός και κέντημα στο χέρι. Στην Άρτα συναντά κανείς εργαστήριο κατασκευής αντικειμένων με παραδοσιακές τεχνικές (μπρούτζινα, χάλκινα, ασημένια). Τα προσφερόμενα είδη είναι χειροποίητα για την παραγωγή των οποίων ως πρώτη ύλη χρησιμοποιείται χαλκός, ορίχαλκος και ασήμι.

Εσπεριδοϊδή

Τα εσπεριδοειδή αποτελούν ένα από τα βασικά προϊόντα της περιοχής. Ιδιαίτερα γνωστά είναι τα πορτοκάλια της Άρτας τα οποία ωριμάζουν περί τα τέλη Δεκεμβρίου και διατηρούνται σε καλή κατάσταση μέχρι το καλοκαίρι. Στην περιοχή έχουν δημιουργηθεί μονάδες τυποποίησης προϊόντων φυτικής παραγωγής.

Ελιά και Λάδι

Παράγεται από την ποικιλία ελιάς Λιανολιά Κέρκυρας ή Πρεβεζάνα. Έχει σκούρο, κιτρινοπράσινο χρώμα, φρουτώδη γεύση και είναι σχετικά παχύρευστο. Το ελαιόλαδο αποτελεί μία από τις βασικές πηγές εισοδήματος των κατοίκων της Πρέβεζας. Παράγεται από την ποικιλία ελιάς Λιανολιά Κέρκυρας ή Πρεβεζάνα. Έχει σκούρο, κιτρινοπράσινο χρώμα, φρουτώδη γεύση και είναι σχετικά παχύρευστο. Πρόκειται για προϊόν χαρακτηρισμένο ως Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ). Στην περιοχή Λάκκα Θεσπρωτικού παράγεται και τυποποιείται η χονδροελιά και διερευνάται και η παραγωγή ΠΑΤΕ του οποίου η ζήτηση τελευταία είναι πολύ μεγάλη.

Μέλι

Ανθόμελο, θυμαρίσιο μέλι, πευκόμελο και βασιλικός πολτός παράγονται και τυποποιούνται από επιχειρήσεις της περιοχής. Η παραγωγή και τυποποίηση μελιού στην περιοχή της Πρέβεζας αποτελεί έναν από τους κλάδους που διαρκώς αναπτύσσεται και ενισχύεται από τα περιφερειακά προγράμματα χρηματοδοτήσεων.

Βιολογικά Προϊόντα

Η βιολογική καλλιέργεια αναπτύσσεται με αλματώδη βήματα τα τελευταία χρόνια και προέρχεται από την ανάγκη του καταναλωτή να αναζητά παραδοσιακές μεθόδους επεξεργασίας των προϊόντων προστατεύοντας με αυτόν τον τρόπο την υγεία του. Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βιοκαλλιεργητών Άρτας που χρηματοδοτήθηκε στο πλαίσιο του Τοπικού Προγράμματος Leader παράγει εσπεριδοειδή, ελιές και δημητριακά εφαρμόζοντας οικολογικές μεθόδους στην παραγωγική διαδικασία.

Γαλακτοκομικά Προϊόντα

Χρησιμοποιώντας σαν πρώτη υλη το αιγοπρόβειο γάλα παράγονται τα τυροκομικά προϊόντα. Η κτηνοτροφική παραγωγή με κυριότερο προϊόν το αιγοπρόβειο γάλα αποτελεί έναν από τους βασικούς κλάδους παραγωγής στην περιοχή Άρτας-Πρέβεζας. Ένας σημαντικός αριθμός μικρών οικογενειακών επιχειρήσεων δραστηριοποιείται στην παραγωγή τυροκομικών προϊόντων χρησιμοποιώντας τοπικές πρώτες ύλες στην παραγωγική διαδικασία.

Προϊόντα Οινοποιείας

Σημαντικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και η παραγωγή οινοπνευματωδών/ αλκοολούχων ποτών σε περιοχές της Νότιας Ηπείρου. Ειδικότερα, στην Πρέβεζα παρασκευάζεται το τοπικό αναψυκτικό κρανάδα από το χυμό φρούτων της κρανιάς (cornus mas). Πρόκειται για έναν χυμό δροσιστικό, υπόξινο, με αντιπυρετικές ιδιότητες. Οι ώριμοι καρποί του δέντρου συλλέγονται κατά τον Αύγουστο - Σεπτέμβριο και βράζονται με ελάχιστο νερό. Ο παχύρευστος χυμός που παράγεται, τοποθετείται σε γυάλινα μπουκάλια, κλείνεται πολύ καλά και διατηρείται όλο το χρόνο. Ούζο, τσίπουρο, λικέρ, kaisin brandy παρασκευάζεται και διατίθεται από επιχειρήσεις της Πρέβεζας.