Παραδοσιακή φορεσιά

Το 1873 η Οθωμανική αυλή ανέθεσε στον καλλιτέχνη Osman Hamdi Bey (1842-1910) να οργανώσει το Οθωμανικό περίπτερο στη διεθνή έκθεση της Βιέννης. Ο Osman Hamdi Bey ήδη συνεργαζόταν με το φημισμένο φωτογράφο της Κωνσταντινούπολης Pascal Sebah (1823-1886). Ο πρώτος έστηνε μοντέλα που φορούσαν παραδοσιακές φορεσιές από διάφορα μέρη της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και ο δεύτερος τα φωτογράφιζε. Οι φωτογραφίες εχρησιμοποιούντο αργότερα από τον Hamdi Bey για να δημιουργεί τις περιζήτητες ελαιογραφίες του, τις οποίες και πωλούσε. 

Για τη διεθνή έκθεση της Βιέννης του 1873 ο Sebah ανέλαβε να δημιουργήσει ένα πολυτελές φωτογραφικό άλμπουμ με μεγάλες φωτογραφίες μοντέλων με παραδοσιακές φορεσιές. Για το άλμπουμ, με τίτλο Les Costumes Populaire de la Turquie, οι Βιεννέζοι διοργανωτές απένειμαν στον Sebah χρυσό μετάλλιο. Ο Σουλτάνος Abdulaziz του απένειμε επίσης μετάλλιο για το αποτέλεσμα της υπέροχης δουλειάς του. Το υλικό του φωτογραφικού άλμπουμ του Sebah τυπώθηκε σε ένα τόμο 319 + vii σελίδων, διαστάσεων 29 x 37 cm, με κείμενα του Osman Hamdi Bey και της Marie de Launay που περιείχε 74 αναπαραγωγές των φωτογραφιών. 

Χωρική από τα περίχωρα των Τρικάλων, Χριστιανή Πρεβεζάνα και Βλάχα (Αρωμάνα) από τα Γιάννενα με παραδοσιακές φορεσιές. Φωτογραφία του Pascal Sebah του 1873.

Φορεσιά Χριστιανής Πρεβεζάνας. Λεπτομέρεια της φωτογραφίας του Pascal Sebah του 1873.

Είναι εμφανές ότι πάνω από τον μικρό επενδύτη η γυναίκα φοράει μεγάλο αμάνικο επενδύτη, ο οποίος κάτω και μπροστά από τη μασχάλη έχει γίνει σχεδόν σαν τιράντα. Λεπτομέρεια της φωτογραφίας του Pascal Sebah του 1873.

Παργινός, Πρεβεζάνα (καθιστή), Βονιτσάνα και Λευκαδίτης με φορεσιές του τέλους του 18ου αιώνα. Χαρακτικό του Brion από το βιβλίο του Saint Sauveur του 1800

Πρεβεζάνα (καθιστή) και Βονιτσάνα στα τέλη του 18ου αιώνα. Λεπτομέρεια χαρακτικού του Brion του 1800.

Φορεσιές περιοχών της Ευρωπαϊκής Τουρκίας.Χαρακτικό του Carl Häberlin από το βιβλίο των Braun & Schneider του 1874.

Κούρδη από το Jusgat, Πρεβεζάνα και Χιώτισσα. Χαρακτικό του Carl Häberlin από το βιβλίο των Braun & Schneider του 1874.

Δημήτριος Π. Σκέφερης, δημογέροντας της Πρέβεζας. Φωτογραφία του Etienne Labranche του 1913.