Καιρός

Μουσεία – Αίθουσες

Η Νικόπολη, η πόλη που ιδρύθηκε για να διαιωνίσει τη νίκη στη ναυμαχία του Ακτίου, βρίσκεται στο νοτιοδυτικό άκρο της Ηπείρου, 7 χλμ. βόρεια της σύγχρονης Πρέβεζας. Οι ανασκαφές στη Νικόπολη ξεκίνησαν το 1913 και οδήγησαν στην ίδρυση του πρώτου Μουσείου στο τζαμί της Πρέβεζας. Το τζαμί βομβαρδίστηκε στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και οι αρχαιότητες μεταφέρθηκαν πίσω στη Νικόπολη, όπου το 1960 οικοδομήθηκε δεύτερο μουσείο που άνοιξε για το κοινό το 1972. Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης κατασκευάστηκε μεταξύ των ετών 1999 – 2003 και 2005 -2006, στην είσοδο της Πρέβεζας και άνοιξε για το κοινό το 2009.

Το Μουσείο περιλαμβάνει αποκλειστικά ευρήματα από τη Νικόπολη, την πόλη – σύμβολο για τη νίκη του Οκταβιανού στη ναυμαχία του Ακτίου, καθορίζοντας την κεντρική ιδέα της έκθεσης, η οποία συνοψίζεται στην πρόταση «Μία ναυμαχία – μία πόλη – μία αυτοκρατορία».

Ο κύριος κορμός της έκθεσης αναπτύσσεται στις δύο κύριες αίθουσες του Μουσείου, με ιστορικό και θεματικό χαρακτήρα, αντίστοιχα, πλαισιωμένος από επιμέρους ενότητες που αναπτύσσονται στους διαδρόμους.

Στην Αίθουσα Α, μέσα από αρχιτεκτονικά μέλη (κιονόκρανα, θωράκια), βωμούς, αγάλματα και προτομές, καθώς και από νομίσματα, κεραμικά, γυάλινα και μεταλλικά αντικείμενα, παρουσιάζεται αρχικά η ίδρυση της πόλης και, στη συνέχεια, η εξέλιξή της κατά τη ρωμαϊκή και την παλαιοχριστιανική εποχή, μέχρι την παρακμή και την εγκατάλειψή της.

Στην Αίθουσα Β εκτίθενται αμφορείς, πλίνθοι, αγγεία καθημερινής χρήσης και οικοσκευή, κοσμήματα και σκεύη καλλωπισμού, εργαλεία, παιχνίδια καθώς και ταφικά σύνολα με σαρκοφάγους και τεφροδόχα γυάλινα και πήλινα αγγεία. Μέσα από τα εκθέματα προβάλλονται διαχρονικά οι επιμέρους τομείς και οι εκφάνσεις του βίου των κατοίκων της Νικόπολης, όπως η εμπορική και βιοτεχνική δραστηριότητα, η καθημερινή ζωή, οι δραστηριότητες και οι συνήθειες των ανθρώπων, καθώς και η στάση τους απέναντι στο θάνατο.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Εισιτήριο ολόκληρο: 8 ευρώ

Μειωμένο: 4 ευρώ, >65 ετών εκτός ευρωπαϊκής ένωσης φοιτητές

Ωράριο: Δευτέρα- Κυριακή 8:00-20:00,έως τέλη Σεπτεμβρίου

Τηλ.: 26820 89892

FAX: 26820 89893