Ενημέρωση του κοινού σχετικά με τη λύσσα στα ζώα και τους εμβολιασμούς των κόκκινων αλεπούδων με εμβόλια-δολώματα λόγω της έναρξης της φθινοπωρινής εκστρατείας του 2024

Σύμφωνα με τον Εκτελεστικό Κανονισμό (ΕΕ) 2021/620, η Ελλάδα κατέχει καθεστώς απαλλαγής από τη λύσσα.

Το γεγονός αυτό αναδεικνύει και τη δέσμευσή της, σε εθνικό και ενωσιακό επίπεδο για τη διατήρησή του, μέσω της συνέχισης της εφαρμογής του προγράμματος εμβολιασμών της άγριας πανίδας, με σκοπό την ανοσοποίησή της έναντι του ιού της λύσσας.

Στο πλαίσιο της εφαρμογής του προγράμματος επιτήρησης και καταπολέμησης της λύσσας των ζώων στη χώρα αναμένεται να ξεκινήσει την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου 2024 , η από αέρος διανομή αντιλυσσικών εμβολίων-δολωμάτων για τον εμβολιασμό ζώων της άγριας πανίδας (κόκκινες αλεπούδες).

Οι ρίψεις των εμβολίων-δολωμάτων θα πραγματοποιηθούν σε 17 Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ) της χώρας.

Πιο συγκεκριμένα, θα καλυφθούν οι ΠΕ Έβρου (πλην Σαμοθράκης), Ξάνθης, Ροδόπης, Δράμας, Καβάλας (τμήμα αυτής), Ημαθίας (τμήμα αυτής), Θεσσαλονίκης (τμήμα αυτής), Κιλκίς, Πέλλας, Σερρών (τμήμα αυτής), Γρεβενών (τμήμα αυτής), Κοζάνης (τμήμα αυτής), Καστοριάς, Φλώρινας, Πρέβεζας (τμήμα αυτής), Θεσπρωτίας και Ιωαννίνων (τμήμα αυτής).

Με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν καθυστερήσεις λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών (βροχοπτώσεις, ομίχλη, ισχυροί άνεμοι, χιονοπτώσεις, κλπ), η φθινοπωρινή (19 η ) εμβολιαστική εκστρατεία του 2024 εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί κατά τα μέσα Οκτωβρίου 2024 (το αργότερο έως τα τέλη του ίδιου μήνα, σε περίπτωση καθυστερήσεων).

Οι λεπτομέρειες εφαρμογής του Προγράμματος καθορίζονται με την υπ’ αρ 90/14812/17.01.2024 (ΑΔΑ: 9Υ834653ΠΓ-ΞΗΞ) Απόφαση του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥπΑΑΤ).

 

Σχετικά με τα εμβόλια-δολώματα, που χρησιμοποιούνται για την ανοσοποίηση της άγριας πανίδας, και προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε επαφή με αυτά, πρέπει να τονιστούν στους πολίτες τα παρακάτω:

Το εμβόλιο-δόλωμα έχει την όψη μικρού κύβου χρώματος λαδί-καφέ με οσμή ψαριού και· περιέχει ζωντανό ιό ελαττωμένης λοιμογόνου δύναμης. Σε περίπτωση επαφής με αυτό, πρέπει να ακολουθήσει άμεσα επίσκεψη στο γιατρό.

Σε περίπτωση εύρεσης των εν λόγω εμβολίων-δολωμάτων σε αγροτικές και δασώδεις περιοχές· απαγορεύεται στους πολίτες να τα ακουμπούν ή να τα πατούν, καθώς και να έρθουν σε οποιαδήποτε επαφή με αυτά, ενώ επιβάλλεται η σχετική ενημέρωση των τοπικών κτηνιατρικών αρχών.

Κάθε Δήμος και χωριό της Περιφέρειάς σας, πρέπει να ενημερωθεί με ανακοινώσεις στον τοπικό τύπο, με προβολή του ραδιοτηλεοπτικού μηνύματος στα τοπικά τηλεοπτικά κανάλια και ραδιοσταθμούς (https://www.youtube.com/watch?v=P_LIR0o5B58).

Ιδιαίτερη προσπάθεια πρέπει να γίνει για την ενημέρωση των παιδιών-μαθητών, των αγροτών και των κτηνοτρόφων, καθώς και όλων εκείνων των πληθυσμιακών ομάδων που έρχονται σε συχνή επαφή με τη φύση (μέλη περιβαλλοντικών και φιλοζωικών οργανώσεων, κυνηγοί, κλπ) προκειμένου να μην έρθουν σε καμία επαφή με τα εμβόλια-δολώματα. Στην ιστοσελίδα του ΥπΑΑΤ (www.minagric.gr), υπάρχουν πληροφορίες για τη λύσσα, επιλέγοντας τη διαδρομή: «Πολίτης → Νοσήματα που μεταδίδονται από τα ζώα στον άνθρωπο → Λύσσα» (https://www.minagric.gr/for-citizen-2/nosimata-zoon/457-lissa).

http://www.minagric.gr/images/stories/docs/politis/Trofima_Ygeia/entipo_lissas160913.pdf

Ενημερωτικό βίντεο για τη λύσσα

Καιρός