“Ανακοίνωση αναβολής έναρξης των επόμενων σταδίων σχετικά με το BREXIT”

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ
ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΠΕΡΙΦ. ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝ. & ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ
Δ/ΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΠΕ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
ΤΜΗΜΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ
Ταχ. Δ/νση : Λεωφόρος Ειρήνης 65
Ταχ. Κώδικας : 48100
E-mail: napr-kth@otenet.gr Τηλ.: 2682028175

“Ανακοίνωση αναβολής έναρξης των επόμενων σταδίων σχετικά με το BREXIT”

Η κυβέρνηση του ΗΒ αποφάσισε να αναβάλει εκ νέου την έναρξη των επόμενων σταδίων ελέγχων εισαγωγής στο ΗΒ, δίνοντας στις επιχειρήσεις επιπλέον χρόνο για να προετοιμαστούν.

Η ανακοίνωση της κυβέρνησης του ΗΒ δημοσιεύτηκε στην παρακάτω ηλεκτρονική διεύθυνση https://questions-statements.parliament.uk/written-statements/detail/2021-09-14/hcws285

Σύμφωνα με την εν λόγω ανακοίνωση, το δεύτερο στάδιο δεν θα ξεκινήσει την 1η Οκτωβρίου 2021. Το νέο χρονοδιάγραμμα των επόμενων βημάτων έχει ως εξής :

  • Η απαίτηση για την προ-κοινοποίηση μέσω του συστήματος IPAFFS των φορτίων τροφίμων που προορίζονται για εισαγωγή στο έδαφος του ΗΒ θα εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου 2022 (αντί την 1η Οκτωβρίου 2021). Επισημαίνεται ότι η προ-κοινοποίηση της εξαγωγής μέσω του συστήματος IPAFFS διενεργείται από τον εισαγωγέα και όχι από τον Έλληνα εξαγωγέα.
  • Η έκδοση κτηνιατρικού πιστοποιητικού θα απαιτείται από την 1η Ιουλίου 2022 (αντί την 1η Οκτωβρίου 2021).
  • Η είσοδος των φορτίων στο έδαφος του ΗΒ μόνο από συγκεκριμένα σημεία εισόδου όπου θα διενεργούνται και οι απαιτούμενοι φυσικοί έλεγχοι θα εφαρμοστεί από την 1η Ιουλίου 2022 (αντί την 1η Ιανουαρίου 2022).

Αναφορικά με την εγγραφή της παραγωγικής εγκατάστασης στο σύστημα TRACES NT, σας γνωρίζουμε ότι όλες οι παραγωγικές εγκαταστάσεις που επιθυμούν να εξάγουν τα προϊόντα τους στο ΗΒ, πρέπει να είναι εγγεγραμμένες στο TRACES NT. Προκειμένου να διευκολυνθούν οι εξαγωγές προς την εν λόγω χώρα και μέχρι να οριστικοποιηθεί το θέμα από την Επιτροπή, η εγγραφή θα διενεργηθεί από την υπηρεσία του ΥΠΑΑΤ.

Για το σκοπό αυτό, παρακαλούνται οι εγκαταστάσεις παραγωγής τροφίμων ζωικής προέλευσης και σύνθετων προϊόντων που έχουν ήδη σταθερή εξαγωγική δραστηριότητα προς το ΗΒ, να συμπληρώσουν και υποβάλουν τη φόρμα που βρίσκεται στην παρακάτω ιστοσελίδα :

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSezCE7kfYbE9-lZ1NAbWdJrXgwLPAcy1ge14AeMk_nOviD3lg/viewform?usp=sf_link  Οι συνθήκες για την εξαγωγή από την ΕΕ στη Μεγάλη Βρετανία έχουν αναρτηθεί στην παρακάτω ιστοσελίδα του ΗΒ :

https://www.gov.uk/government/publications/the-border-operating-model Σημαντικές πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν και στις παρακάτω ιστοσελίδες :

http://www.minagric.gr/index.php/el/xrisimewplirofories-2/brexit

https://brexit.gov.gr/

Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΥΓΕΡΗΣ

Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες και παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.