Εκτέλεση του προγράμματος Δακοκτονίας έτους 2019

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Πρέβεζα 14-6-2019
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ Αριθμ. πρωτ.:89768 / 8048
ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ
ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
& ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦ. ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ                 ΤΜΗΜΑ: Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού ελέγχου        Ταχ. Διεύθυνση: Λ. Ειρήνης 65 Τ.Κ.: 481 00 Πρέβεζα Πληροφορίες: Αλ. Τσαπάρας. Τηλέφωνο: 26820 24768 FAX: 26820 29229 email: a.tsaparas@php.gov.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: ‘Εκτέλεση του προγράμματος Δακοκτονίας έτους 2019

Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Πρέβεζας ανακοινώνει προς τους ελαιοπαραγωγούς τα εξής:

1. Το πρόγραμμα της Δακοκτονίας με δολωματικούς ψεκασμούς από εδάφους, θα εκτελεστεί φέτος κανονικά σε ελαιοπαραγωγικούς τομείς της Π.Ε. Πρέβεζας.

Να σημειωθεί ότι επί δύο έτη (2017 και 2018) το πρόγραμμα δεν είχε εκτελεστεί για λόγους ανεξάρτητους από την θέληση της υπηρεσίας μας (έλλειψη ενδιαφέροντος των ιδιωτών εργολάβων να υποβάλουν προσφορές λόγω του ασφαλιστικού καθεστώτος των εργατών που απασχολούν).

Η ΔΑΟΚ Πρέβεζας, με γραπτά και προφορικά υπομνήματά της προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, είχε επισημάνει το πρόβλημα και συνέβαλε στη νομοθετική επίλυσή του με το νόμο 4554/2018 που ψηφίστηκε τον περασμένο Ιούλιο.

2. Ήδη βρίσκονται σε τελικό στάδιο οι διαδικασίες για την ανάθεση του έργου στους εργολάβους, έτσι ώστε να είμαστε σε θέση τις αμέσως επόμενες ημέρες να ξεκινήσουμε τους ψεκασμούς εάν αυτό κριθεί αναγκαίο. Παράλληλα είναι σε εξέλιξη οι διαδικασίες για την πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού, δηλαδή των τομεαρχών δακοκτονίας για την επίβλεψη του προγράμματος και των παγιδοθετών για την παρακολούθηση των δακοπληθυσμών.

3. Υπενθυμίζουμε στους παραγωγούς ότι οι γόνιμες προσβολές του δάκου πρακτικά ξεκινούν από το στάδιο της πήξης του πυρήνα του ελαιοκάρπου, το οποίο στην περιοχή μας, και για την ποικιλία της Λιανολιάς, τοποθετείται χρονικά στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου.

Η υπηρεσία μας θα ενημερώνει συνεχώς τους ελαιοπαραγωγούς για την εξέλιξη των δακοπροσβολών, για τους επικείμενους ψεκασμούς καθώς και για κάθε άλλη χρήσιμη πληροφορία για την πορεία εκτέλεσης του προγράμματος.

Ο Προϊστάμενος Δ/νσης

ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΥΓΕΡΗΣ