Καιρός

Γόνιμη η 4η Συνάντηση Αντιπεριφερειαρχών Τουρισμού στην Πρέβεζα

                                    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Γόνιμη η 4η Συνάντηση Αντιπεριφερειαρχών Τουρισμού στην Πρέβεζα
Ιδιαιτέρως γόνιμη ήταν η συνάντηση εργασίας των Θεματικών Αντιπεριφερειαρχών Τουρισμού στην Πρέβεζα το Σάββατο 13 Μαίου που πραγματοποιήθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Νικόπολης .
Στη συνάντηση συμμετείχαν από το Υπουργείο Τουρισμού, από την Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ, ο κ. Δημ. Μπλούκος, από τον ΕΟΤ η Αναπλ. Προϊστ. Δ/νση Έρευνας Αγοράς και Διαφήμισης κα Πηνελ. Νομπιλάκη.
Από την Περιφέρεια Ηπείρου οι Αντιπεριφερειάρχες, ο προεδρεύων κ. Στράτος Ιωάννου, η κ Τατιάνα Καλογιάννη, ο κ. Βασίλης Γιολδάσης, ο Περιφερειακός σύμβουλος κ. Περικλής Βασιλάκης, η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πρέβεζας η κ. Ανθή Αγγέλη.
Από τις Περιφέρειες της Επικράτειας, οι θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες , Ανατ. Μακεδον. & Θράκης κ. Κων. Αντωνιάδης, Κεντρικής Μακεδονίας κ. Θάνος Αλέξανδρος, Δυτ. Μακεδονίας ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεοφ. Ζυμπίδης καθώς και ο κ. Π. Κώττας (Πρόεδρος Εταιρίας Τουρισμού), από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Κ. Καρπέτας, από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Σπύρος Γαλιατσάτος, από την Περιφέρεια Πελοποννήσου η Αντιπεριφερειάρχης κα Κων/να Νικολάκου καθώς και ο Προϊστ/νος Δ/νσης Τουρισμού κ. Κ. Ψυχάρης και ο Ειδικός Σύμβουλος Περ. Πελοπ/σου κ. Σωτ. Βαρελάς, από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου η Εντεταλμένη Περιφερειακή Συμβ. κα Αγγ. Σαραντινού.

Ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Τουρισμού, κ. Δ. Μπλούκος μετέφερε το χαιρετισμό της Υπουργού Τουρισμού κας Έλενας Κουντουρά, εξήρε τη συμβολή των Περιφερειών στην τουριστική Ανάπτυξη της Χώρας ενώ ευχαρίστησε για την ζεστή φιλοξενία και συνεχάρη τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Στράτο Ιωάννου για το επίπεδο της συνάντησης.

Στράτος Ιωάννου: «Οι Περιφέρειες παίζουν καθοριστικό
ρόλο στην τουριστική ανάπτυξη της Χώρας»

Ο οικοδεσπότης Αντιπεριφερειάρχης κ. Στράτος Ιωάννου υποδέχτηκε τους Αντιπεριφερειάρχες από όλη την Ελλάδα και τους Εντεταλμένους Συμβούλους τουρισμού και αναφέρθηκε στη σημασία των συναντήσεων αυτών, οι οποίες, υπογράμμισε, είναι παραγωγικές διότι βασίζονται στην ανταλλαγή εμπειριών εν τη πράξη αλλά και στην εύρεση λύσεων και την παραγωγή συγκεκριμένων συμπερασμάτων και προτάσεων για την τουριστική ανάπτυξη των Περιφερειών και του τόπου εν γένει.
¨Οι Περιφέρειες παίζουν καθοριστικό ρόλο στην τουριστική ανάπτυξη της Χώρας», τόνισε , μεταξύ άλλων, και παρουσίασε την “Πολιτιστική Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου” που αποτελεί ένα καινοτόμο πρόγραμμα και πρότυπο ολοκληρωμένης χωρικής επένδυσης.

Η τοποθέτηση της Αντιπεριφερειάρχη κ.Τατιάνας Καλογιάννη

Ομιλία – χαιρετισμό απηύθυνε η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ιωαννίνων, αρμόδια για θέματα Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών κ. Τατιάνα Καλογιάννη, η οποία αναφέρθηκε στον Στρατηγικό Σχεδιασμό της Περιφέρειας Ηπείρου, ο οποίος όπως τόνισε “διέπεται από τις αρχές της πολιτικής κατεύθυνσης που ορίζεται από το μήνυμα: Αξιοβίωτη, αυτοτροφοδοτούμενη & εξωστρεφής ανάπτυξη, εστιασμένη στις παραγωγικές δραστηριότητες που αποτελούν συγκριτικά πλεονεκτήματα και ενισχύουν την τοπική ταυτότητα, με σεβασμό στο περιβάλλον, την ιστορία και τον πολίτη της Ηπείρου». (Επισυνάπτεται η ομιλία – χαιρετισμός).

Στη συνάντηση:
Τονίστηκε από όλους η αξία των συναντήσεων αυτών γιατί παράγουν απτά αποτελέσματα και συμπεράσματα.

Τονίστηκε η ανάγκη για περαιτέρω ενίσχυση των Περιφερειών οι οποίες διαδραματίζουν έναν κρίσιμο ρόλο στην ανάπτυξη και ειδικότερα στην τουριστική ανάπτυξη του τόπου.

Τονίστηκε η ανάγκη διαπεριφερειακών συνεργασιών και διασύνδεσης και προτάθηκαν θεματικοί άξονες ή χωρικά, πολιτιστικά ή ιστορικά στοιχεία (πχ Εγνατία οδός) για το χτίσιμο κοινών στρατηγικών τουριστικής προβολής.

Τονίστηκε η αξία και οι δυνατότητες που δίνει ο πολιτισμός ως μοχλός τουριστικής ανάπτυξης, ιδιαίτερα μάλιστα όταν αντιμετωπίζεται με ένα ολοκληρωμένο τρόπο που υπερβαίνει την αρχαιολογική του διάσωση και ανάδειξη.

Τονίστηκε η ανάγκη η τουριστική προβολή να αποτελεί μια “πρόγευση της εμπειρίας” του επισκέπτη και όχι μια “απρόσωπη” προβολή του τόπου.

Τονίστηκε η ανάγκη περαιτέρω στήριξης της τουριστικής επιχειρηματικότητας αλλά και της συμπόρευσης με τις δράσεις που οργανώνουν οι περιφέρειες

Τονίστηκε η ανάγκη ολιστικής προσέγγισης των έργων μέσω της οποίας εξασφαλίζεται χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους, επιτυγχάνονται καλύτερα αποτελέσματα και αειφορία των επενδύσεων.

Η Υπουργός Τουρισμού κα Κουντουρά ζήτησε από το κ. Στράτο Ιωάννου να ανακοινώσει στους αντιπεριφερειάρχες ότι τους προσκαλεί σε νέα συνάντηση στις 7 Ιουνίου στο Υπουργείο Τουρισμού για να συζητηθούν τα ζητήματα.
Ακολούθησε ξενάγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Νικόπολης, γεύμα με τοπική γαστρονομία, ενώ την επόμενη μέρα πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στην Αρχαία Νικόπολη, στο Νεκρομαντείο και την Πάργα.
Οι Αντιπεριφερειάρχες ευχαρίστησαν το Στράτο Ιωάννου και για την εξαιρετική συνάντηση και τη φιλοξενία και έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις από τον τόπο μας.