Ο ιός της καστανής ρυτίδωσης της τομάτας είναι σε έξαρση

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Πρέβεζα:  15 Ιουλίου 2020
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ
Αριθ.Πρωτ.: 92716/8862
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦ. ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
ΤΜΗΜΑ: Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου
ΠΛΗΡΟΦ.     : Αν. Γάτσιος- Αλ. Τσαπάρας
ΤΗΛΕΦ.        : 26820  24768
Για την ενημέρωση όλων των αγροτών-
FAX  : 26820  29229
a.gatsios@php.gov.gr

Θέμα: « Ο ιός της καστανής ρυτίδωσης της τομάτας είναι σε έξαρση»

Αν και η βασική καλλιεργητική περίοδος της Πρέβεζας ολοκληρώθηκε χωρίς προβλήματα από την καστανή ρυτίδωση της τομάτας, ενόψει της νέας καλοκαιρινής φύτευσης θέλουμε να επισημάνουμε ότι ο ιός έχει διαπιστωθεί σε πολλές περιοχές της χώρας από την Κρήτη και την Πελοπόννησο έως τη Στερεά Ελλάδα και την Μακεδονία. Επιπλέον ο ιός έχει ανιχνευθεί και σε φυτώρια, γεγονός ιδιαίτερα ανησυχητικό αλλά μάλλον αναμενόμενο αφού ο βασικός τρόπος μετάδοσης είναι ο μολυσμένος σπόρος.

Με βάση τη νομοθεσία το πολλαπλασιαστικό υλικό της τομάτας θα πρέπει να συνοδεύεται με φυτοϋγειονομικό διαβατήριο, το οποίο οι παραγωγοί οφείλουν να διατηρούν στο αρχείο τους. Η Υπηρεσία μας θα διενεργήσει εντατικούς ελέγχους για την ύπαρξη και την εγκυρότητα των φυτοϋγειονομικών διαβατηρίων. Επίσης θα πραγματοποιηθούν εκτεταμένες δειγματοληψίες στο στάδιο της διακίνησης των φυταρίων για τη διαπίστωση τυχόν ιολογικής προσβολής.

Προτείνουμε στους παραγωγούς να διαχειρίζονται όλα τα φυτά σαν να είναι μολυσμένα. Οι διαφορετικές παρτίδες φυτών να διατηρούνται ξεχωριστά και να αποφεύγεται η μετάδοση της ίωσης μεταξύ των θερμοκηπιακών μονάδων.

Επισημαίνουμε και πάλι τα γενικά μέτρα αντιμετώπισης, σύμφωνα με τα οποία οι παραγωγοί θα πρέπει να:

  • ελέγχουν τακτικά τα φυτά τους και να καταστρέφουν με καύση όσα εμφανίζουν ύποπτα συμπτώματα.
  • παίρνουν όλα τα μέτρα υγιεινής όπως απολύμανση εργαλείων και εγκαταστάσεων θερμοκηπίων, πλύσιμο χεριών, απολυμαντικό ταπέτο στην είσοδο
  • περιορίζουν τις μετακινήσεις του προσωπικού μεταξύ των θερμοκηπίων και να χρησιμοποιούν διαφορετικά ρούχα, γάντια, υποδήματα σε κάθε θερμοκηπιακή μονάδα.
  • καταστρέφουν τα υπολείμματα της καλλιέργειας καθώς και τα ζιζάνια εντός και εκτός θερμοκηπίου.
  • Οι αρμόδιοι γεωπόνοι της Υπηρεσίας μας είναι στη διάθεση των ενδιαφερομένων για επιπλέον πληροφορίες.

    Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ 

    ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΥΓΕΡΗΣ

    Καιρός