Καιρός

Η Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας υπέβαλε, τη νέα τροποποιημένη αρχιτεκτονική μελέτη για το Φρούριο του Αγ. Ανδρέα στο ΚΑΣ

Μια σημαντική στιγμή στην διαδρομή για την Αξιοποίηση και Ανάδειξη του Φρουρίου του Αγίου Ανδρέα είναι η 1η Δεκεμβρίου 2021, καθώς η Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας κατέθεσε μέσω της Εφορείας Αρχαιοτήτων  Πρέβεζας στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο την νέα τροποποιημένη αρχιτεκτονική μελέτη, η οποία περιλαμβάνει όλες τις απαραίτητες τροποποιήσεις που απαντούν στις υποδείξεις του ΚΑΣ.

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Στράτος Ιωάννου ανέφερε ότι «με σταθερά βήματα προχωρούμε την υπόθεση του Κάστρου του Αγίου Ανδρέα, υπερβαίνοντας τα εμπόδια και τις δυσκολίες. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο σε ένα χώρο 34 στρεμμάτων που τόσα χρόνια είναι αποκομμένος από την πόλη. Καταθέτουμε σήμερα την νέα τροποποιημένη αρχιτεκτονική μελέτη η οποία έχει εφαρμόσει όλες τις υποδείξεις του ΚΑΣ και αναμένουμε την έγκρισή της»

Υπενθυμίζουμε ότι η Υπουργός Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη στην πρόσφατη επίσκεψη της στην Πρέβεζα στις 26 Οκτωβρίου 2021 χαρακτήρισε το έργο ως μια «από τις μεγαλύτερες αστικές αναπλάσεις που προγραμματίζονται σε επίπεδο επικρατείας»

Το ιστορικό
2017 Άνοιξη: Παύει η ιστορία της εγκατάλειψης δεκαετιών του Φρουρίου Αγίου Ανδρέα και περιέρχεται στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας με τη μεταγραφή του στο Υποθηκοφυλακείο.

2018 Οκτώβριος: Η Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας καταθέτει ολοκληρωμένη Μελέτη στην Εφορία Αρχαιοτήτων.
2020 Ιανουάριος: Συζητήθηκε  από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο
2020 Απρίλιος: Εκδίδεται και καθαρογράφεται η απόφαση του ΚΑΣ, η οποία  ζητούσε μια σειρά από σοβαρότατες αλλαγές
2021 Δεκέμβριος: Η Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας έχει ολοκληρώσει και καταθέτει την Νέα Τροποποιημένη Αρχιτεκτονική Μελέτη στο ΚΑΣ