Καιρός

Συνάντηση των Αντιπεριφερειαρχών Τουρισμού στην Πρέβεζα

Στράτος Ιωάννου «Πρόκειται για ένα Think Tank για την τουριστική ανάπτυξη»

Την 4η συνάντησή τους θα πραγματοποιήσουν στην Πρέβεζα μετά από πρόσκληση του Στράτου Ιωάννου, οι θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες και υπεύθυνοι για την τουριστική ανάπτυξη όλων των Περιφερειών της Ελλάδας από την Παρασκευή 12 ως την Κυριακή 12 Μαίου 2017.

Πρόκειται για μια σημαντική συνάντηση γιατί θα είναι εστιασμένη στα ζητήματα του τουρισμού από τους ανθρώπους που έχουν την ευθύνη της υλοποίησής τους σε Περιφερειακό επίπεδο.

Η φιλοξενία των Αντιπεριφερειαρχών περιλαμβάνει, πέραν της συνάντησης αυτής καθεαυτής, που θα πραγματοποιηθεί μέσα στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Νικόπολης, ξενάγηση των Αντιπεριφερειαρχών στην Αρχαία Νικόπολη, στο Νεκρομαντείο του Αχέροντα στην Πρέβεζα και στο νομό, ώστε να γνωρίσουν τον τόπο μας και επιπλέον να γευτούν την τοπική εξαιρετική γαστρονομία.

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Στράτος Ιωάννου ανέφερε για την εκδήλωση «Πρόκειται για μια σημαντική συνάντηση καθώς δίνεται η ευκαιρία να ανταλλάξουμε εμπειρίες, ιδέες και απόψεις, όχι σε ένα θεωρητικό και πιθανόν ανεφάρμοστο επίπεδο, αλλά στην πράξη, μέσα από την πράξη. Αυτό μας βοηθάει πολύ, καθώς ξεπερνούμε προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ο καθένας χωριστά, επιταχύνουμε διαδικασίες μέσα από την κοινή εμπειρία και προωθούμε και υιοθετούμε καινοτόμες ιδέες από τη σύλληψη στην άμεση εφαρμογή. Ο τουρισμός είναι ίσως ο ισχυρότερος αναπτυξιακός μοχλός αυτή τη στιγμή σε εθνικό επίπεδο και περιφερειακό επίπεδο και αντιλαμβάνεται κανείς ότι τέτοιες συναντήσεις – ομάδες εργασίας, γιατί περί αυτού πρόκειται, είναι πολλά υποσχόμενες.

Χαίρομαι επίσης ιδιαίτερα που θα φιλοξενήσουμε τους Αντιπεριφερειάρχες τουρισμού, από όλη την Ελλάδα, ώστε να γνωρίσουν τον τόπο μας, τα μνημεία μας και τη γαστρονομία μας.

Να ξέρετε ότι η Ήπειρος είναι πρωτοπόρος σε καινοτόμα σχέδια για τον τουρισμό, όπως η Πολιτιστική Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα και πολλά άλλα και οι φιλοξενούμενοί μας έρχονται για να αποκομίσουν πολύτιμη εμπειρία από εμάς αλλά και να μας προσφέρουν τη δική τους.»

Αναλυτικότερα το πρόγραμμα περιλαμβάνει

«Αξιοποίηση προγραμμάτων ΕΣΠΑ για την Τουριστική Ανάπτυξη»

Παρασκευή 12 – Κυριακή 14 Μαΐου 2017 / ΠΡΕΒΕΖΑ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Ημέρα 1η, 12/05 Παρασκευή

Άφιξη στην Πρέβεζα

21.00: Συνάντηση και δείπνο σε τοπικό εστιατόριο

Ημέρα 2η, 13/05 Σάββατο

9.00 – 9.30: Προσέλευση στο αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης

9.30 – 13.30: Εργασίες 4ης Συνάντησης Αντιπεριφερειαρχών- Εντεταλμένων Συμβούλων Τουρισμού – Τοποθετήσεις

Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης

Η θεματολογία η οποία έχει προταθεί είναι:

Καινοτόμοι τρόποι προβολής και προώθησης τους τουριστικού Προϊόντος των Περιφερειών-Ανταλλαγή τεχνογνωσίας – Το παράδειγμα της Πολιτιστικής Διαδρομής στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου

Προβλήματα που συναντώνται στο θέμα της προβολής των Περιφερειών

Συνέργειες μεταξύ των Περιφερειών (όμορων και μη) σε συγκεκριμένους θεματικούς άξονες (γαστρονομικός, πολιτιστικός, ορειβατικός, αρχαιολογικός, θρησκευτικός, ιαματικός, κτλ) – Αλληλοστήριξη των Περιφερειών – Στήριξη των Υπουργείων

Αξιοποίηση των κοινών δράσεων των Προγραμμάτων Τουριστικής Προβολής των Περιφερειών για την αύξηση του συνολικού budget υλοποίησης ενός project και επίτευξη οικονομιών κλίμακας. Υλοποίηση τουριστικών δράσεων μιας Περιφέρειας στα γεωγραφικά όρια μιας άλλης

Συνδιοργάνωση κοινών παράλληλων εκδηλώσεων στις εκθέσεις τουρισμού στο εξωτερικό.

Δημιουργία ψηφιακής εργαλειοθήκης στο διαδίκτυο, όπου θα αναρτώνται όλες οι δράσεις τουρισμού των Περιφερειών από τα Προγράμματα Τουριστικής Προβολής, το Πρόγραμμα ΕΣΠΑ, τα ΠΕΠ, τις συνεργασίες με τον ΕΟΤ και τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα (εταιρικά σχήματα, budget, κτλ), ώστε να υπάρχει διάχυση της πληροφορίας σε όλους.

Οι προκλήσεις των νέων οδικών αξόνων

13.30 – 14.00: Διάλειμμα – Ελαφρύ γεύμα

14.00 – 15.30: Συνέχιση των εργασιών 4ης Συνάντησης Αντιπεριφερειαρχών- Εντεταλμένων Συμβούλων Τουρισμού / Συζήτηση – Συμπεράσματα

15.30: Περιήγηση στους χώρους του Αρχαιολογικού Μουσείου

21.30: Συνάντηση και Δείπνο σε τοπικό εστιατόριο

Ημέρα 3η, 14/05 Κυριακή

09.30: Επίσκεψη με μίνι βαν στην Αρχαία Νικόπολη, Νεκρομαντείο Αχέροντα, Πάργα.

13.00: Γεύμα στην Πάργα σε εστιατόριο ξενοδοχείου