Συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Π. Ε. Πρέβεζας με θέμα την πρόληψη και αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών ( Πλημμύρες – Κατολισθήσεις – Χιονοπτώσεις ) 2019- 2020

Πρέβεζα, 12-11-2019
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ
Ταχ. Δ/νση: Σπηλιάδου 8
Ταχ. Κώδικας: 48100
Τηλέφωνο : 2682360206Fax  : 2682060215

Δελτίο Τύπου

Συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Π. Ε. Πρέβεζας με θέμα την πρόληψη και αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών ( Πλημμύρες – Κατολισθήσεις – Χιονοπτώσεις ) 2019- 2020

Στράτος Ιωάννου: «Η πολιτική προστασία είναι η άμυνά μας απέναντι στα ακραία καιρικά φαινόμενα και η συνεχής επαγρύπνηση, η πρόληψη, ο  άριστος συντονισμός,  φορέων και η συμμετοχή των πολιτών είναι απαραίτητα για την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους»

Την Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2019 στην αίθουσα Συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας, συνεδρίασε το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Πρέβεζας, υπό την προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη κ. Στράτου Ιωάννου.

Ο κ. Ιωάννου ξεκίνησε την ομιλία του  εκφράζοντας τη θλίψη του για το θάνατο του κ. Περικλή Βασιλάκη, του τ. Αντιπεριφερειάρχη Νεολαίας και Άθλησης Περιφέρειας Ηπείρου και αγαπημένου φίλου που αγωνίστηκε ακούραστα και με ήθος πρόσφερε πολλά στους πολίτες και στην Ήπειρο.

Κατόπιν ευχαρίστησε τους εκπροσώπους των Σωμάτων Ασφαλείας και όλων των παριστάμενων φορέων για την ετοιμότητα και τα καλά αποτελέσματα στην έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση των πολυάριθμων πυρκαγιών που προκλήθηκαν το καλοκαίρι. Ευχαρίστησε τους εθελοντές που συμβάλλουν στην πολιτική προστασία, την ΛΕΚ αλλά και τη νεοσύστατη εθελοντική ομάδα «Ελληνική Ένωση Έρευνας και Διάσωσης Καναλακίου».

Ο Αντιπεριφερειάρχης τόνισε, ότι η Περιφέρεια έχει κάνει όλες τις απαραίτητες προληπτικές ενέργειες, καθαρισμούς ρεμάτων και έργα υποδομής ενόψει της χειμερινής περιόδου και της αναμενόμενης πλήθυνσης των ακραίων καιρικών φαινομένων. Ανέφερε ότι η κλιματική αλλαγή δημιουργεί νέες απαιτήσεις στην πολιτική και αντιπλημμυρική προστασία, καθώς με την σφοδρότητα των νεροποντών, ακόμα και οι άριστα συντηρημένες και καθαρισμένες από τα μηχανήματα της περιφέρειας αντιπλημμυρικές υποδομές δοκιμάζονται.  Γι’ αυτό απαιτείται συντονισμός και επαγρύπνηση που είναι η μόνη αποτελεσματική άμυνα απέναντι στα προβλήματα που προκύπτουν ιδιαιτέρως λόγω της όλο και πιο συχνής εκδήλωσης ακραίων καιρικών φαινομένων. Τόνισε ότι υπάρχει άριστη συνεργασία  της Περιφέρειας με τους Δήμους αλλά και όλους τους συναρμόδιους φορείς.

Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου κ. Δημήτρης Μαυρογιώργος για το βαθμό ετοιμότητας στην περιοχή μας, συνεχάρη τη νέα εθελοντική ομάδα πολιτικής προστασίας στο Καναλάκι,  ενώ ο νέος Διοικητής Π.Υ. Ηπείρου  κ. Α. Ρίζος ανέφερε ότι η περασμένη αντιπυρική περίοδος ήταν επιτυχημένη, καθώς τα πολυάριθμα περιστατικά πυρκαγιών αντιμετωπίστηκαν με άριστη συνεργασία από τους παράγοντες, άμεση ενεργοποίηση των μηχανισμών και ευαισθητοποίηση των πολιτών.

Ο Αντιδήμαρχος Πρέβεζας κ. Β. Ροπόκης ευχαρίστησε τους εθελοντές και τους  φορείς, τα σώματα ασφαλείας και συνεχάρη τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Στράτο Ιωάννου για την άριστη συνεργασία και για το γεγονός ότι ήταν ο ίδιος παρών για την αντιμετώπιση των δύσκολων περιστατικών, ενώ ο Δήμαρχος Πάργας κ. Ν. Ζαχαριάς αναφέρθηκε με έμφαση στην ανάγκη οικονομικής ενίσχυσης της πολιτικής προστασίας και των υποδομών στους δήμους.

Στη σύσκεψη τονίστηκε η ανάγκη και η σπουδαιότητα της εγρήγορσης των πολιτών, ιδιαιτέρως  στον τακτικό καθαρισμό των φρεατίων που βρίσκονται πλησίον των οικιών από φύλλα, πλαστικά, κλπ ώστε να μπορεί το νερό να φεύγει ανεμπόδιστο και να αποτρέπονται πλημμυρικά φαινόμενα.

Στη συνεδρίαση πήραν μέρος ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Χρ. Γούσης, ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου κ. Δημήτρης Μαυρογιώργος, ο Αντιδήμαρχος Πρέβεζας κ. Ε. Ροπόκης, ο Αντιδήμαρχος Δ. Ζηρού κ. Α. Τάσης, ο Δήμαρχος Πάργας κ. Ν. Ζαχαριάς, οι περιφερειακοί σύμβουλοι  κ. Π. Φραγκούλης, κ. Χρ. Ματσίρας,  κ. Τάκης Παππάς,  ο Διοικητής Π.Υ. Ηπείρου  κ. Α. Ρίζος, ο Προιστ. Τμ. Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Πρέβεζας κ. Α. Σεϊτανιώτης, ο Δ/ντης Αστυνομίας Πρέβεζας κ. Κ. Σιώρος, ο Πρόεδρος Δημ. Συμβουλίου & Υπ. Συντονιστικού Πολιτ. Προστασίας Δ. Πρέβεζας κ. Δ. Καραμανίδης, εκπρόσωποι των γραφείων Πολιτ. Προστ. Δ. Πάργας και Ζηρού, οι επικεφαλής των Π.Υ. Πρέβεζας, Φιλιππιάδας & Πάργας, εκπρόσωποι των Λιμενικών Αρχών, ο  Προϊστάμενος της Δ/νσης Δασών κ. Β. Κορμέντζας, ο πρόεδρος της κοινότητας Πρέβεζας κ. Γ. Μπενετάτος, ο κ. Κ. Καρζής εκπρ. Της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, ο κ. Π. Κροκίδας της  Εφορείας Αρχαιοτήτων Πρέβεζας,  εκπρ. της Α΄θμιας και Β΄θμιας Δ/νσης Εκπαίδευσης Π.Ε. Πρέβεζας,  του Αεροδρομίου Ακτίου, ο κ. Κ. Παπουτσής Δ/ντής της ΔΕΥΑ Πρέβεζας, ο κ. Γ. Ευαγγελόπουλος της ΔΕΔΔΗΕ, ο κ. Δ. Κατσάνος του ΕΚΑΒ, ο πρ. του ΤΟΕΒ Μπόϊδα Μαυρή κ. Π. Βάσσιος,  της ΛΕΚ Πρέβεζας(Β. Ράπτης & Γ. Νάκκας) , η Δ.  Ευθυμίου, Παν. Χαχούλη και ο Αθ. Γεωργάκης της νεοσύστατης Ελληνικής Ένωσης Έρευνας και Διάσωσης Καναλακίου, κ.α.