ΤΟ ΖΑΛΟΓΓΟ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΙ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ «ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΟΓΓΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΜΙΑΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΓΛΥΠΤΙΚΗΣ» ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ

ΤΟ ΖΑΛΟΓΓΟ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΙ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ «ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΟΓΓΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΜΙΑΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΓΛΥΠΤΙΚΗΣ» ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ

Στράτος Ιωάννου: «Η αναπαράσταση, μέσω μακέτας, του Ζαλόγγου παρουσιάζει στον επισκέπτη της έκθεσης το μνημείο μέσα στο φυσικό του περιβάλλον και έτσι αναδεικνύει άριστα την ιστορικότητα της περιοχής»

Για πρώτη φορά, η ευρύτερη περιοχή του ιστορικού Ζαλόγγου παρουσιάζεται δημόσια μέσω μακέτας που δημιουργήθηκε με δαπάνες της Περιφέρειας Ηπείρου και εκτίθεται στην έκθεση υπό τον τίτλο «ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΟΓΓΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: το όραμα μιας Δημόσιας Γλυπτικής» στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος από 28 Ιανουαρίου έως 31 Μαΐου 2019.

Συγκεκριμένα, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου, διοργανώνει την πρώτη έκθεση αφιερωμένη αποκλειστικά σε δημόσια γλυπτά του μεγάλου γλύπτη Γεωργίου Ζογγολόπουλου, τα οποία βρίσκονται εγκατεστημένα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Πλαισιώνοντας το υπάρχον ομοίωμα του επιβλητικού μνημείου του Ζαλόγγου που αποτελεί ένα σπουδαίο δείγμα της τέχνης του Ζογγολόπουλου, αλλά ταυτόχρονα σηματοδοτεί ένα κορυφαίο ιστορικό γεγονός, τη θυσία των Σουλιωτισσών, εκτίθεται για πρώτη φορά η μακέτα η οποία παρουσιάζει το Ζάλογγο και την γύρω περιοχή.

Ειδικότερα, η μακέτα που χρηματοδότησε η Περιφέρεια Ηπείρου και παραχώρησε στην έκθεση για όλη τη διάρκεια της, απεικονίζει με απόλυτα ρεαλιστικό τρόπο, την ευρύτερη περιοχή του λόφου του Ζαλόγγου, το γλυπτό στον ιστορικό βράχο, τους δρόμους, το Μοναστήρι του Αγ. Δημητρίου και την εκκλησία των Ταξιαρχών και γενικά όλες οι λεπτομέρειες που χαρακτηρίζουν και κάνουν αναγνωρίσιμη την περιοχή. Έτσι επιτρέπει στο θεατή να αντιληφθεί τη θέση και τον τρόπο με τον οποίο ενσωματώνεται το μνημείο μέσα στον λόφο του Ζαλόγγου και στο τοπίο.

Η μακέτα αυτή, μαζί με το προϋπάρχον ομοίωμα του γλυπτού των Σουλιωτισσών, θα εκτεθεί για πρώτη φορά στην έκθεση, αποτελώντας ένα από τα 12 γλυπτά της έκθεσης.

Ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Πρέβεζας Στράτος Ιωάννου δήλωσε: «Είμαι πολύ χαρούμενος που το μνημείο του Ζαλόγγου αποτελεί τμήμα αυτής της σημαντικής έκθεσης. Η μακέτα της ευρύτερης περιοχής του Ζαλόγγου αποτελεί σημαντικό έκθεμα το οποίο πλαισιώνει με παραστατικό και ουσιαστικό τρόπο την όλη παρουσίαση για το Ζάλογγο που στην έκθεση αυτή έχει πρωταγωνιστικό ρόλο και θα κάνει ευρέως γνωστό το σπουδαίο αυτό ιστορικό μνημείο και γενικότερα την περιοχή της Πρέβεζας, καθώς δεκάδες χιλιάδες επισκεπτών θα επισκεφτούν τη συγκεκριμένη έκθεση».

Ο Γιώργος Ζογγολόπουλος (1903 2004) υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες γλύπτες με διεθνή αναγνώριση. Έργα του κοσμούν δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους όπως «το μνημείο του Ζαλόγγου» στο ιστορικό Ζάλογγο, οι χαρακτηριστικές «Ομπρέλες» του στη Θεσσαλονίκη, το έργο «Πεντάκυκλο» στην Πλατεία Ομονοίας, το έργο «Αίθριο» στην Πλατεία Συντάγματος, κ.α.

Ο Γιώργος Ζογγολόπουλος σε συνεργασία με τον αρχιτέκτονα Πάτροκλο Καραντινό ξεκίνησαν μετά από διαγωνισμό την κατασκευή του μνημείου το 1954 για το οποίο χρησιμοποιήθηκαν 4500 ασβεστολιθικοί όγκοι. Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν το 1960 και τα αποκαλυπτήρια πραγματοποιήθηκαν στις 10 Ιουνίου 1961. Το μνημείο έχει ύψος 15 μέτρων, μήκος 18 μέτρων και αποτελείται από έξι γυναικείες αφαιρετικές μορφές που γιγαντώνονται σταδιακά καθώς βηματίζουν προς το γκρεμό.

Σήμερα, το μνημείο του Ζαλόγγου αποτελεί πόλο έλξης για πλήθος επισκεπτών, ενώ η αρχαία Κασσώπη που βρίσκεται επίσης εκεί, αποτελεί έναν από τους 5 «σταθμούς» της πολιτιστικής Διαδρομής στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου που έχει δημιουργήσει η Περιφέρεια Ηπείρου.